Categories
adoptie asistenta maternala comunitate experiente incurajare povesti personale resurse

Conferința “A Doua Mamă”

Din inimă s-a slujit, ca să meargă la inimă. 

O mână de femei diverse din Cluj, ne-am trezit împreună punând la cale o conferință pentru mame adoptive, de plasament și nu numai. Fiecare a venit cu darul ei, cu resursele și dorința de a sluji. 

La începutul serii am implicat participantele într-un joc de cunoaștere datorită căruia am fost onorați să auzim vocea unei asistente maternale și a unor femei care au adoptat sau s-au gîndit la adopție măcar o dată. 

O mamă din Cluj și-a împărtășit povestea cu vocea ei caldă, îmbietoare, iar la sfârșit am răspuns împreună la întrebările participantelor. Conversația provocată de întrebări și răspunsuri este porția favorită de cunoaștere și conectare. 

Cei de la ARFO ne-au împărtășit viziunea și așteptările, iar noi, împreună cu nenumărați voluntari, am găzduit un timp de sărbătoare, într-un cadru larg și primitor. 

Alianța România Fară Orfani, din dorința de a conecta oameni și de a împărtăși resurse valoroase în domeniu adopției, a tradus cartea “A doua mamă” făcând-o ușor accesibilă comunității crescânde de familii adoptive și de plasament din România. 

Autoarea cărții, ea însăși mamă a nouă copii dintre care șase prin adopție, a venit in România la sfârși de Septembrie, oprindu-se în mai multe orașe, printre care și Cluj, să ne slujească cu povestea ei și să ne încurajeze.  

Așadar am avut în mijocul nostru o femeie plină de viață, senină, frumoasă, luminoasă, care ne-a povestit cu umor și vulnerabilitate experiența ei de mamă adoptivă. 

Am înțeles că nu există momentul ideal pentru a porni pe acest drum al adopției, și că fiecare poveste de adopție include un element de zdrobire. Atunci când adoptăm un copil, aducem în familia noastră frângrerea din povestea lui, și noi înșine intrăm în povestea lui care include pierdere, durere, frângere.

Însă această frângere este un loc bun de pornire, pentru că în ea și prin ea Dumnezeu își îndeplinește lucrările cele mai importante. Iar Biblia este plină de astfel de exemple în care tema adopției abundă. 
Când inevitabil noi înșine vom aduna cioburile frângerii în adopție, Dumnezeu ne lasă la îndemână unealta rugăciunii. În vremurile tulburi, putem renunța la multe lucruri, însă niciodată la rugaciune.

Noi, mamele adoptive și de plasament, facem cea mai grea slujbă pe care o poate face o mamă, în postura de a doua mamă. Pentru că zilnic turnăm dragoste și stăm hotărâte în credință lipind piesele frânte din povestea și din inima copiilor noștri. 

La sfârșitul acestui eveniment, Jodi ne-a decorat umerii cu câte o eșarfă purpurie, culoarea regală, pentru că în rolul de a doua mamă, noi devenim regale. Suntem moștenitoare ale împărăției, și dacă ne uităm la fiecare poveste despre adopție din Biblie, fiecare adopție are un element regal, începînd cu Moise care s-a născut ca sclav dar a fost adoptat de fiica faraonului. Crescând la palat ca fiu de rege, Moise s-a bucurat de toate privilegiile regești inclusiv de cea mai înaltă educație, ca ulterior să poată scrie primele cărți ale Bibliei. 

Am plecat de la conferință cu inima plină de speranță, încurajate, validate în călătoria noastră si mai conectate. Adopția face parte din povestea lui Dumnezeu, care nu doar răscumpără ci sfințește și înalță pe cel zdrobit, și împreună devenim regali, moștenitori ai împărăției, fii și fiice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.